Външните ролетни щори

Външните ролетни щори Ви осигуряват ефективна защита от светлина, студ, прах, шум и любопитни погледи, и също така повишават сигурността на Вашия дом. Те имат пряко отношение към екстериора, към фасадата на сградата, в която живеем.

Към основните им характеристики се прибавят топло- и шумоизолацията. Те блокират слънчевата радиация преди да е достигнала до стъклото, намаляват значително температурата в помещението през горещите месеци и предпазват от загуба на топлина от стаята през студените месеци. Произвеждат се от алуминий или ПВЦ и се регулират от вътрешната страна на прозореца - с шнур, манивела или чрез електрически двигател (с бутони или дистанционно управление).

Предимства външните ролетни щори

- топлоизолацията им е на най-високо ниво като при това е в две посоки – задържа топлината в помещенията през зимата и се справя успешно с повишаване на температурата в тях през лятото
- пълнежът на ламелите способства за добрата шумоизолация
- добър защитник са от атмосферните влияния – вятър, дъжд, сняг
- добра ветроустойчивост
- изпълняват и охранителна функция, особено желана при партерните и надпартерни етажи и крайградските еднофамилни къщи

Механизми на външните ролетни щори

Външните ролетни щори имат изключително надеждни механизми на задвижване, както и възможност за различни начини на управление – с шнур, с манивела и електрическо задвижване. Създават въздушна възглавница пред прозореца и по този начин намаляват загубите на топлина през зимата.

Ръчно управление с шнур

При тегло на щората до 12 кг. е възможно за задвижване да се използва система с кръгъл или плосък високоякостен полиестерен шнур. Вътре в щората той се навива на пластмасова ролка, разположена в левия или десния й край. Преминава в помещението през предпазна пружина и ролка, навива се в пластмасова кутия с пружина и спирачен механизъм. За по-лесното повдигане на щората е възможно да се постави допълнитена дръжка.

Ръчно управление с манивела

При тегло на щората до 20 кг. е възможно за задвижване да се използва манивела. Вътре в кутията на щората е вграден редуктор с двустранен спирачен механизъм и предавателно число 3:1. Преходът в помещението се осъществява с шарнирна сглобка под ъгъл от 90 градуса. Управление с чупеща се алуминиева манивела с диаметър на тръбата 15 мм. и възможност за захващане към дограмата с помощта на пластмасов клипс.

Управление с електродвигател

Тубусен индукционен мотор, вграден във вала на щората, захранван с променлив ток - 230 V, 50 Hz, и мощност, съобразена с теглото й. Свързващ четирижилен кабел с дължина 3 м и 1 м. Възможност за управление с бутон, дистанционно или включване към разнообразни системи за автоматично управление с таймери и датчици за слънце и вятър. Съпоставимост със системи за централно електронно управление на техниката и комуникациите на цели сгради.