Стандартни стъклопакети

Обикновеното /флоатно/ стъкло е най-разпространено в съвременното производство. Наричано още флоатно стъкло, то намира широко приложение в качеството си на нереактивен продукт със съвършено гладка повърхност. Дебелини, които най-често намират приложение при производството на стъклопакети : 4, 5 и 6 мм. Използва се като основа, върху която се нанасят специални покрития при слънцезащитните и топлоизолационните стъкла. Съществено преимущество на флоатното стъкло е неговата висока светлопропускливост. Намира приложение при единично остъкляване, стъклопакет, комбинация с всички видове стъкла – за соларен контрол, интериорни решения, повишени шумоизолационни свойства.

Обикновено флоатно стъкло може да бъде обемно-оцветено, при производството на което са добавени оцветители за придаване на оттенък или подсилване на слънцезащитните качества. Обемно-оцветените стъкла са подходящи за използване, както навън – за стъклопакет, за врати и прозорци, за витрини и др., така и за интериорна употреба – етажерки, маси, шкафове и др.

Оцветеното стъкло намалява проникването на топлина в сградите и е съществен архитектурен елемент за облика на фасадите. Цветовата гама на обемнооцветеното стъкло включва четири основни нюанса: Green (зелено), Bronze (бронзе), Grey (сиво), Azur (синьо).


Образуване на конденз:
Ако стъклопакетите са изработени с обикновено стъкло, рискувате при висока влажност да се получи конденз по тях. За образуването на конденз са необходими две неща - влажен въздух и студена повърхност. Влажността на въздуха в помещенията се повишава от всичко, което отделя водни пари, като цветя, готвене, пране, хората в помещението и др. Когато влажният въздух достигне студени повърхности, като външните стени, рамките на прозорците и техните стъкла, влагата в него се кондензира по тях.

Влажност на въздуха:
Проветрявайте редовно помещенията за по 5 минути няколко пъти на ден. Това не само ще намали влажността на въздуха, но и ще го освежи. Не се притеснявайте от загуба на топлина в помещението - топлината, акумулирана във въздуха, е значително по-малка от тази, акумулирана в мебелите, предметите и стените. Ако проветрявате при широко отворен прозорец, но за кратко, температурата ще се възстанови много бързо. Избягвайте да държите леко открехнат прозореца за по-дълго време, продължителното навлизане на студен въздух ще охлади стените и мебелите и тогава температурата ще се възстанови по-бавно и съответно с по-голям разход на енергия.

Полезни съвети:
Избягвайте сушенето на дрехи в помещенията. Не проветрявайте мокри помещения чрез отваряне на вратите им. Вместо това използвайте вентилатори, монтирани на вентилационната шахта. При готвене използвайте абсорбатор, който да отвежда парата и миризмите навън. Преместете цветята извън стаите, които имат висока влажност.